Hardcover drukken
Bij een hardcover boek maken we eerst het boekblok, vergelijkbaar met hoe we dat bij een softcover doen. Maar hier voegen we tussen het omslag en het binnenwerk extra schutbladen toe van wat zwaarder papier, welke de scharnierende verbinding tussen omslag en binnenwerk vormen. De rug is recht of rond te kiezen, bovendien zijn kapitaalbandjes en een of meer leeslintje(s) toepasbaar. De productiekosten van een hardcover boek liggen wat hoger dan die van een softcover boek, daar staat tegenover dat de verkoopprijs van een hardcover boek hoger mag zijn.
Een hardcover boek is duurzaam, het stevige en t.o.v. het binnenwerk boekblok uitstekende omslag biedt bescherming. Bij een hardcover is in tegenstelling tot een softcover het binnenwerk boekblok niet verlijmd aan de rug van het omslag. Daardoor ligt een hardcover boek veel beter open.
Aan de uiteinden van de rug van het binnenwerk bevestigen we de kapitaalbandjes, ook wel kapitaaltjes genoemd. Ze kunnen ook achterwege gelaten worden, maar ze voegen wel iets stilistisch toe, zeker als er voor aan andere kleur dan standaard wit gekozen wordt. Optioneel kan er ook voor een leeslintje gekozen worden. De kleur ervan kan overeenkomen met die van de kapitaalbandjes, maar mag ook een andere (contrasterende) kleur hebben. Meer dan één leeslintje is ook mogelijk, naar keuze ook in verschillende kleuren.
In de meeste gevallen worden hardcover boeken uitgevoerd met een gelamineerd omslag. Laminaat is in te delen in drie hoofd categorieën, mat, glanzend en soft touch. Maar er kan ook voor een bijzonder materiaal gekozen worden om het omslag mee af te werken. Denk bijvoorbeeld aan (half) linnen, (kunst) leer of een bijzondere papiersoort, eventueel met een structuur.
Daarnaast zijn er nog diverse mogelijkheden om uw boek verder te veredelen met bijzondere materialen of veredelingstechnieken. Zie daarvoor de pagina 'veredelen'.